Signert intensjonsavtale med ukrainske Defence Procurement Agency
Intensjonsavtalen beskriver støtten ukrainsk Defence Procurement Agency (DPA) skal få fra Forsvarsmateriell til å etablere en anskaffelsesorganisasjon for forsvarsmateriell. Avtalen har en varighet på tre år.
Click here for English version
«Denne intensjonsavtalen er starten på et langt og fruktbart samarbeid mellom etatene våre. Jeg er imponert over at Ukraina er i stand til å prioritere etableringen av en ny etat i en så vanskelig tid med krig. Jeg tror det sier noe om engasjementet og profesjonaliteten dere viser i forsvaret av landet deres.»
Det sa Gro Jære, direktør i FMA, under avtalesigneringen på Grev Wedels Plass i Oslo mandag denne uken.
Besøkte Norge
Signeringen skjedde i forbindelse med et fire dager langt besøk som ukrainske Defence Procurement Agency hadde hos Forsvarsmateriell denne uken. Delegater fra den unge etaten som ble etablert i juli i fjor var her for å lære mer om hvordan de skal etablere en anskaffelsesorganisasjon for forsvarsmateriell i Ukraina. I tillegg deltok representant fra det ukrainske Forsvarsdepartementet og fra logistikkommandoen til det ukrainske forsvaret.
«Delegasjonen har hatt et tettpakket program disse dagene. De har fått en innføring i hvordan vi har organisert investeringsvirksomheten i sektoren, organiseringen av FMA og hvordan etaten styres og ledes. De har også lært om hvordan FMA driver prosjektledelse og merkantile prosesser», sier Tore Kvalvik, nestleder i Investeringsavdelingen i FMA.
Ukrainske DPA ba Forsvarsmateriell om støtte til å utvikle etaten sin etter vestlige standarder og arbeidsformer i desember i fjor. Derfor vil samarbeidet også inneholde informasjon om NATO-standarder og hvordan andre NATO-land gjennomfører sine anskaffelser. FMA vil i utgangspunktet dekke kostnadene samarbeidet medfører.
Utfordringer med korrupsjon
Etaten Defence Procurement Agency ble etablert i juli i fjor under det ukrainske forsvarsdepartementet for å drive med forsvarsanskaffelser og etablere retningslinjer for disse.
Forsvarsanskaffelser i Ukraina har hatt utfordringer med korrupsjon og andre misligheter og Transparency international har vurdert at forsvarsanskaffelser i dette landet har høy risiko for korrupsjon.
«Derfor er det et gjennomgående tema i vår støtte til ukrainsk DPA å bygge integritet inn i anskaffelsesprosedyrene deres, slik at de reduserer risikoen for korrupsjon eller andre uønskede hendelser», opplyser Tore Kvalvik.
«Jeg er glad for at vi kan støtte ukrainsk DPA. Samtidig har vi mye å lære av deres erfaringer, og det tar vi med oss inn i vårt utviklingsarbeid», sier Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell.