Avtale om levetidsforlengelse av ubåter i Ula-klassen

Forsvarsmateriell har signert en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om oppgraderinger av ubåtene i Ula-klassen for å forlenge den operative levetiden.

KNM Utvik seiler foran nederlandske HNLMS Mercuur under øvelse Dynamic Monarch 2024. Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret
KNM Utvik seiler foran nederlandske HNLMS Mercuur under øvelse Dynamic Monarch 2024. Foto: Magnus J. Horne / Forsvaret

Kontrakten har en verdi på ca. 436 MNOK, og med en varighet ut 2030. Arbeidet inkluderer oppgraderinger av programvare og maskinvare til kampsystemet om bord på Ula-klassen levert fra KDA. 

- Ula-klassen er veldig viktig for oss frem til vi får nye ubåter til Norge. Oppgraderingsprogrammet vil bidra til å holde Ula-klassen tilgjengelig frem til de nye ubåtene 212CD blir operative, sier sjef maritime kapasiteter, flaggkommandør Stein Håvard Bergstad. 

Ula-klassen ble innfaset i Norge i perioden 1989 til 1992 og vil har seilet i 45 år når avtalen om levetidsforlengelse avsluttes. Kongsberg Defence & Aerospace leverer også kampsystemet til de nye tysk-norske 212 CD ubåtene. 

Mann i uniform og pent kledd kvinne med lyst hår sitter ved et bord med dokumenter mens de ser smilende inn i kamera
Avtalen ble signert i kommandantboligen på Bergenhus festning i Bergen av sjef maritime kapasiteter, flaggkommandør Stein Håvard Bergstad og Lena Mariann Ulveraker, Vice President Naval Systems, Kongsberg Defence & Aerospace. Foto: Forsvarsmateriell