Grunnsteinsnedleggelse for nytt ubåtanlegg
I desember markerte Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, og Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, grunnsteinsnedleggelse for de nye ubåtfasilitetene på Haakonsvern i Bergen.
Prosjektet er et viktig skritt i det strategiske samarbeidet mellom Norge og Tyskland om anskaffelse, drift og vedlikehold av de nye 212CD-ubåtene. Forsvarsmateriell står for anskaffelsen av de nye ubåtene mens Forsvarsbygg er ansvarlig for byggingen av det nye ubåtanlegget.
Både de tyske og norske ubåtene skal vedlikeholdes fra anlegget, og det betyr samlokalisering av alle involverte i ubåtsamarbeidet, både fra norsk og tysk forsvarssektor og fra industrien.
- Byggingen av denne fasiliteten er avgjørende for å nå ambisjonene for ubåtprosjektet. Vi bygger ikke bare ubåter sammen med en partner – vi skal også operere og vedlikeholde dem i fellesskap, forteller Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell.
Den første ubåten forventes levert til Sjøforsvaret i 2029, som planlagt.
- Samarbeidet med Tyskland og utviklingen av moderne marineanlegg er avgjørende for forsvaret av Norge. Grunnsteinsnedleggelsen markerer både fremtidens forsvarsevne og sterke forsvarsallianser, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Det nye vedlikeholdsanlegget skal stå ferdig i 2029. Forsvarsbygg leder arbeidet, som har en kostnadsramme på 4,2 milliarder kroner.
- Å få samlet hele "ubåtfamilien" rundt dette anlegget vil være en forutsetning for effektiviteten. Her skal vi og våre tyske partnere etablere et felles prosjektkontor som skal styre og lede vedlikeholdet, ivareta teknisk sikkerhet og planlegge fremtidige oppgraderinger av de nye båtene, fremholder Jære.
Forsvarsmateriell har også etablert et felles byggekontor i Kiel der norske og tyske ansatte i fellesskap følger opp byggingen av de nye ubåtene, og opprettholder daglig kontakt med verftet.
I 2024 vedtok Stortinget gjennom langtidsplanen å øke anskaffelsen av ubåter fra fire til seks, som skal fases inn fra 2029. En kontrakt for bygging av fire ubåter ble signert i 2021, og Forsvarsmateriell jobber med å få på plass en utvidet avtale for de to ekstra båtene.