Ice viste muskler med sin 5G-løsning under øvelse på Jørstadmoen

Program Mime har inngått pilotavtaler med alle tre teleoperatører i Norge. Programmet har som oppdrag å levere kampnær IKT til Forsvaret, og har tidligere hatt Telenor og Telia med på øvelser der de fikk prøve ut egne løsninger. Denne gangen var det Ice som fikk demonstrert sine løsninger rundt 5G under øvelse Dag og natt i samarbeid med Cyberteknikerskolen.

Soldatene fikk øve på å sette sammen og jobbe med utstyret både dag og natt. Foto: A. Mykkeltveit, FFI/Team 5G
Soldatene fikk øve på å sette sammen og jobbe med utstyret både dag og natt. Foto: A. Mykkeltveit, FFI/Team 5G

- Fra Team 5G setter vi stor pris på å fortsette samarbeidet med Teknikerskolen og CISK, nå under øvelse Dag og natt; dette er vinn-vinn, hvor skolene får tilgang til materiell som er helt i forkant av utviklingen, og vi får tilgang til dyktige, nysgjerrige og motiverte brukere, sier Sindre Føllesdal fra Cyberforsvaret som er Produkteier i Team 5G. 

Smilende mann med friluftsjakke med Forsvarets logo på brystet
Sindre Føllesdal fra Cyberforsvaret er produkteier i Team 5G. Foto: Heimevernet

Cyberforsvarets spesialistskole har en avsluttende øvelse for sine cyberteknikere. Den kan sees på som deres mestringsøvelse innen informasjonsteknologi og samband. Her kobles Forsvarets sikre plattformer sammen med forskjellige transmisjonsbærere. Nytt av året var bruken av 5G og militær dekningsforlengelse (MDF). 

- Vi jobbet sammen med Team 5G og personell fra Ice. Det er motiverende å jobbe med så dedikerte og flinke folk. Under øvelsen fikk vi testet ut og gitt tilbakemelding på utstyret Ice leverte, på den måten får de mulighet til å utvikle og levere et enda bedre produkt til Forsvaret, sier kommandersersjant Kjetil Røstad, sjef Cyberforsvarets spesialistskole. 

- Enkelhet er et viktig prinsipp i krigføring og bør også videreføres inn i sambandsverden. Det å etablere en 5G node klarte elevene med kun noen timers opplæring, så det er bra. 

Mann i uniform sitter i et rom med en tavle bak
Kommandersersjant Kjetil Røstad, sjef Cyberforsvarets spesialistskole Foto: Cyberforsvaret

- Vi fikk testet opp- og nedkobling samt forflytning i mørket og med slitne elever, og det tenker jeg viser at selve riggen er enkel, selv om teknologien bak er avansert. I tillegg til MDF, fikk vi brukt «blåprikkløsningen» som ligger inne i løsningen med 5G. Den viste seg å fungere svært godt og det var lett å holde oversikt over lagenes bevegelse igjennom øvelsen, fortsetter Røstad. 

- Vi hadde også et samarbeid med Cyberingeniørhøgskolen som stilte fem lag inn i øvelsen og i sum gjorde dette at det var svært høy kompetanse samlet under en og samme øvelse. Noe jeg oppfatter er svært motiverende for både elever og ansatte, avslutter Kjetil Røstad. 

Ice ble med i programmet i 2023 (Forsvarsmateriell signerer med Ice), og viste at de hadde brukt tiden godt frem til den store demonstrasjonen på Jørstadmoen. 

Når Forsvaret er ute i felt, er behovet stort for stabile og gode kommunikasjonsløsninger. Ice har laget prototyper på militære dekningsforlengere som nå er testet ut over en hel uke på øvelse sammen med Cyberforsvaret og forsvarssektorens Team 5G. 

- Sikker og stabil kommunikasjon er kritisk under militære operasjoner. Med godt samarbeid kan de kommersielle mobilnettene være svært nyttige for Forsvaret. Denne øvelsen gjør det mulig for oss å tilpasse utstyret slik at det blir enklest mulig å bruke, sier direktør for tjenesteproduksjon i Ice, Tore Kristoffersen. 

Smilende mann ikledd svart lue og svart jakke med Ice-logo
Senior tjenesteutvikler i Ice og primærkontakt for program Mime/5G, Torbjørn Nilsen. Foto: Cyberforsvaret

Militære dekningsforlengere (MDF) kan pakkes ned i kasser og transporteres av to personer. De brukes til å gi mobildekning på steder der det ikke eksisterer dekning. Dekningsforlengere kobles til en egen militær nettverksskive som sikrer trygg og sikker kommunikasjon for de som er ute i felt. 

Ice har skrudd på 5G standalone i kjernenettet. Denne robuste løsningen gjelder i Ice sitt mobilnett i hele Norge og muliggjør dedikerte nettverksskiver som gjør at en kan etablere sikker ende-til-ende-kommunikasjon for blant annet mennesker, kjøretøy og sensorer – noe som er særlig aktuelt til bruk i kritiske tjenester. 

En egen militær nettverksskive kan brukes til sikkerhetskritisk kommunikasjon og gjør det også mulig å prioritere ulike former for kommunikasjon i nettet. Løsningen er tilknyttet vårt landsdekkende fibernett som gir Forsvarets trafikk redundans mellom flere lokasjoner. 

- Det er svært nyttig både for oss og vår partner Ice å benytte denne arenaen til å verifisere at både tekniske løsninger, opplæring og samvirke med andre systemer er på plass før vi går videre til anskaffelse. Løsningene som har blitt vist denne uken viser at vi nå er klare til å fortsette mot anskaffelse som planlagt, sier Håkon Kjuus fra Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter som er Teamleder i 5G-teamet. 

Mann ikledd svart lue og svart jakke
Håkon Kjuus fra Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter Foto: Forsvarsmateriell