Kjøper nye luftvernmissiler for fire milliarder kroner

Norge har inngått avtaler med amerikanske myndigheter om å kjøpe nye AMRAAM-missiler. Missilene er tiltenkt Forsvarets luftvernsystem.

Soldater fra Luftvernbataljonen på Evenes lader en NASAMS-launcher med et AIM-120C-7 AMRAAM-missil under Øvelse Sølvpil på Nordmela i juni 2024. Foto: Ella Hagen / Forsvaret
Soldater fra Luftvernbataljonen på Evenes lader en NASAMS-launcher med et AIM-120C-7 AMRAAM-missil under Øvelse Sølvpil på Nordmela i juni 2024. Foto: Ella Hagen / Forsvaret

– Dette er en betydelig anskaffelse som bidrar til å trygge Norge. Med flere og nyere missiler får Forsvaret bedre evne til å beskytte Norge mot luftangrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Med en verdi på over fire milliarder kroner, er dette en av de største enkeltanskaffelsene av våpen som er gjort til Forsvaret.

I Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP) legges det opp til en formidabel luftvernsatsing. Satsingen innebærer blant annet en dobling av antallet NASAMS-batterier samt kjøp av langtrekkende luftvern.

Forsvarsmateriell har i tråd med dette allerede inngått kontrakter for nyeste generasjon NASAMS – både utskytningsenheter og ildledningssentraler. Med de nye avtalene sikres også moderne missiler til luftvernsystemene.

– Vi har gjennom det siste året inngått kontrakter for å sikre Forsvaret raskest mulig tilgang på flere av den nyeste generasjonen NASAMS. Nå sørger vi for at luftvernet også får mer og moderne ammunisjon, sier direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell.

Smilende kvinne i grønn genser signerer papirer ved et bord med et norsk og et amerikansk flagg, mens smilende mann ikledd dress og slips står smilende bak.
Direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell signerte mandag morgen avtaler om anskaffelse av nye luftvernmissiler. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var med på seremonien. Foto: Forsvarsmateriell

Jære påpeker også at dette både bidrar til økt operativ effekt for Forsvaret og til å realisere effektmålene i andre anskaffelser.

Missilene som kjøpes inn har betegnelsen AIM-120C-8 AMRAAM. De er først og fremst tiltenkt det bakkebaserte luftvernsystemet, men vil også kunne inngå i våpenbeholdninga til kampflyene F-35A.

Anskaffelsen legger til rette for at eldre AIM-120B-missiler blir erstattet av den nyeste C-versjonen.

Fakta:

  • Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) er kjernen i Forsvarets bakkebaserte luftvern.
  • AMRAAM er en forkortelse for «Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile» - en type større missiler som kan bekjempe ulike luftmål som fly, helikoptre, kryssermissiler og droner i all slags vær, dag og natt.
  • Norge kjøper missilene fra amerikanske myndigheter gjennom det som kalles «Foreign Military Sales» (FMS-avtale), ikke direkte fra leverandøren Raytheon.
  • Prosjektet 7821 er vedtatt av Stortinget og har en kostnadsramme på cirka 10 milliarder kroner. Det skal i tillegg til å erstatte AIM-120B med AIM-120C anskaffe kortholdsmissilet AIM-9X og AMRAAM ER med større rekkevidde. Dette ivaretar ambisjonen om økt volum og miks av missiler til det bakkebaserte luftvernet.