Ryddet åtte tusen liter plastsøppel
Det ble en god fangst for de ansatte i Forsvarsmateriell da de brukte arbeidsdagen med å plukke plastsøppel langs skjærgården ved Solsvik i Bergensfjorden.
- Det betyr veldig mye å få være med og vise nærmiljøet at vi bryr oss. Vi ser at dyrene i naturen blir skadet av avfallet, og det flyter rundt overalt, sier stabssjef maritime kapasiteter, Kay Juvik, i Forsvarsmateriell.
Stabssjefen var en av de engasjerte medarbeiderne som deltok på ryddedugnaden. Han peker på at strandrydding er noe alle kan gjøre noe med, og som kan gjøre en forskjell for miljøet.
- Det handler om å sette av tid og ressurser, og gå ut for å gjøre jobben. Det løser ikke verdensproblemer her og nå, men dette er faktisk noe helt konkret, og det er viktig, fremholder han.
Maritimt avfall er et stort problem i hele verden, og ifølge tall fra Senter mot marin forsøpling er det siden 2015 plukket opp 14 500 tonn avfall langs norskekysten. Det vanligste avfallet er taustumper, sprengkabler, plastbiter og sigarettsneiper. Hittil i år har det vært 3300 ryddeaksjoner langs kysten, hvor blant annet Kystvakten har vært med på flere.
Denne jobben synes også sjef maritime kapasiteter, flaggkommandør Stein Håvard Bergstad, i Forsvarsmateriell det er så viktig at de ansatte bidrar til med, at han nylig lot de ansatte bruke arbeidstiden for å gjøre en innsats for det marine livet i Øygarden.
- Klima- og miljøutfordringer er en alvorlig trussel som vi også må håndtere. Selv om vi står i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, så er det viktig at vi også tar vare på det marine miljøet, sier Bergstad.
Sjøforsvaret tok tidligere i høst initiativ til kampanjen «Gi en dag av ditt liv» i anledning FNs «Verdens ryddedag», hvor temaet var arktiske byer og marin forsøpling, og Forsvarsmateriell har tatt oppfordringen om å bidra.
- Det tar liksom aldri slutt
Dugnaden har gitt mersmak for de rundt 70 personene som deltar, og sannsynligvis blir ryddeaksjonen en årlig aktivitet blant de ansatte på Haakonsvern.
- Det er et utrolig fint tiltak fra arbeidsgiver og kjempekjekt at så mange kollegaer deltar sammen for fellesskapet for å gjøre en forskjell. Deltakelse i aktiviteter som strandryddedag skaper engasjement og gir en følelse av ansvar for miljøet. Vi fikk en fin dag ute i havgapet samtidig som vi gjorde en positiv innsats, sier Jeanette Sivertsen Olsen.
En av dem som er med på ryddelaget og fyller pose på pose er Rune Birger Nilsen.
- Se her, det går metervis nedover med søppel. Langt unna ser det ikke ut som det er noe, men når man kommer nærmere er det så mye som ligger der at man kan stå her i dagevis, sier han til ryddekameraten.
Og det er ikke bare Nilsen som er sjokkert over hvor mye søppel som flyter rundt i fjæresteinene.
- Vi fikk virkelig øynene opp for hvor mye plastforurensing det er langs kysten. Det flyter overalt. Vi så også eksempler på døde dyr og fugler som sannsynligvis har omkommet som følge av plastforurensning. Hver eneste plastbit vi fjerner utgjør mindre fare for dyrelivet, påpeker aksjonsleder Jon Arild Strandnæs i Forsvarsmateriell.
Gi en dag av ditt liv
Strandryddingen ble arrangert av maritime kapasiteter i Forsvarsmateriell i samarbeid med Norges Miljøvernforbund, Bergen og Omegn Friluftsråd, Jeger- og fiskerforbundet og Framtidshavet.
I løpet av to timer effektiv rydding, ble det fjernet åtte tusen liter plast fra skjærgården.
- Det er utrolig fint at Forsvarsmateriell er med på aksjonen for å beskytte og ta vare på økosystemene våre. Hvis vi ikke klarer å ta vare på naturen er det ikke noe å ta vare på til slutt, for da har vi ødelagt alt, sier Kenneth Bruvik styreleder i Framtidshavet, som er med å arrangere dagens ryddeaksjon.