Bygger fellesskap for de yngre i Forsvarsmateriell

Forsvarsmateriell (FMA) er en organisasjon i kontinuerlig utvikling, og med et stadig økende antall unge ansatte har behovet for en inkluderende og sosial arena blitt tydelig. Dette var bakgrunnen for etableringen av foreningen Ung i FMA, hvor «Ung» er de under 40 år.

Å bygge sosiale relasjoner er noe av hensikten med Ung i Forsvarsmateriell. Her fra en middag på restauranten Escalon i Bergen.  Lengst til høyre i bildet ser vi Adriaan Verbeeten, leder av foreningen Ung i Maritime kapasiteter (Markap) på Haakonsvern. Foto: Forsvarsmateriell
Å bygge sosiale relasjoner er noe av hensikten med Ung i Forsvarsmateriell. Her fra en middag på restauranten Escalon i Bergen. Lengst til høyre i bildet ser vi Adriaan Verbeeten, leder av foreningen Ung i Maritime kapasiteter (Markap) på Haakonsvern. Foto: Forsvarsmateriell

Målet er klart; skape et positivt og inkluderende arbeidsmiljø, legge til rette for nettverksbygging og fremme erfaringsdeling.

– Et godt arbeidsmiljø er ikke bare en fordel for den enkelte ansatte, men også for organisasjonen som helhet. Det bidrar til økt produktivitet, reduserer sykefravær og skaper et mer attraktivt arbeidssted. Vi mener også at dette vil bidra til å beholde mange unge talenter hos oss, sier Adriaan Verbeeten, leder av foreningen Ung i maritime kapasiteter på Haakonsvern. Han var initiativtaker for å starte opp Ung i markap i Bergen i 2024, og her er de allerede godt i gang.

Et viktig bidrag for å beholde de unge

Etableringen av Ung i markap og lignende initiativer i andre avdelinger som Ung i IKT og Ung på Kjeller, er del av en større satsing i Forsvarsmateriell, og for å styrke fellesskap og nettverksbygging på tvers av organisasjonen. HR-sjef i Forsvarsmateriell Anne Kirsti Sletteng-Fagerli forklarer:

– Nettverket «Ung i FMA» er etablert for å bidra til at yngre medarbeidere trives, utvikler seg og ønsker å bli hos oss. Målet er å styrke Forsvarsmateriell som en attraktiv arbeidsplass for yngre ansatte gjennom initiativer som fremmer trivsel, tilhørighet og konkurransedyktige arbeidsbetingelser.

Ung i FMA skal blant annet:

  • Skape sosiale arenaer hvor unge ansatte kan møtes, bygge nettverk og utvikle seg profesjonelt og sosialt 
  • Identifisere og fremme tiltak som gjør FMA til en attraktiv arbeidsplass for unge arbeidstakere 
  • Samarbeide med ledelsen for å sikre at unges perspektiv og behov blir ivaretatt 

– Det handler om å bygge en arbeidsplass der unge opplever både tilhørighet og utviklingsmuligheter. Ung i markap er et godt eksempel på hvordan dette settes ut i praksis, og vi i HR jobber tett med nettverket for å sikre støtte og forankring i organisasjonen, sier HR-sjefen.

For å skape fellesskapsfølelse og bli kjent med hverandre har foreningen på Haakonsvern gjennomført en rekke aktiviteter det siste året. Disse inkluderer alt fra sosiale arrangementer som middager, curling, «Fangene på fortet» og faglige foredrag og nettverksmøter på tvers av fagområder.

- Gjør det lettere å finne sin plass

Kristoffer Solheim Smith (27) startet i maritime kapasiteter i Forsvarsmateriell for litt over ett år siden, etter en variert bakgrunn innen alt fra undervisning til snekring og jobb som flyvert.

– Det var hovedsakelig stillingstittelen som fanget interessen min, men også krigen i Ukraina gjorde at jeg ønsket å bidra til noe viktig. Her føler jeg at jeg kan gjøre en forskjell, i stedet for å bare sitte og flytte papir, forteller han engasjert.

Kristoffer trekker frem fleksibiliteten og arbeidsmiljøet som viktige faktorer for trivsel.

– Balansen mellom jobb og fritid er kjempebra. Fleksitid og to timer til trening i arbeidstiden gjør at jeg kan planlegge dagene mine slik det passer best. Man får lagt opp arbeidshverdagen selv, samtidig som man får mye tillit fra starten.  

Om betydningen av å være en del av Ung i markap sier han:

 – Det er en arena der man kan møte andre unge ansatte i samme situasjon, utveksle erfaringer og få støtte. Det er ikke alltid lett å navigere i en ny jobb, men det hjelper å ha noen på samme alder som forstår hva du går gjennom.

n ung mann med brunt hår smiler mot kameraet. Han har på seg en grønn fleecejakke og i bakgrunnen ser vi store vinduer.
Kristoffer trives med balansen mellom jobb og fritid. Foto: Forsvarsmateriell

 

– Bidrar til trivsel og faglig utvikling

Som nyutdannet jurist fra Universitetet i Bergen startet Katarina Einem Wågen (24) i kontraktsavdelingen til Forsvarsmateriell anskaffelser høsten 2024. Hun meldte seg raskt inn.

– Da jeg startet, var det ikke så mange på min alder i avdelingen. Foreningen ble en flott måte å bli kjent med andre på, både sosialt og faglig. Det å ha et nettverk av jevnaldrende har stor verdi, påpeker hun.

For Katarina har foreningen også vært en arena for faglig utvikling.

– Vi har hatt foredrag om temaer som er relevante for jobben, men som jeg kanskje ikke ville brukt tid på å utforske selv. Samtidig gir det en oversikt over hvem som jobber hvor, og hvem jeg kan kontakte om ulike faglige spørsmål.

På fritiden er Katarina aktiv innen kickboksing og studerer bærekraftig økonomi og ledelse ved siden av jobben.

– Livet mitt i dag består av jobb, studier og trening, og da er det fint å kunne delta på sosiale arrangementer i regi av jobben. Da får jeg et lite avbrekk i hverdagen, samtidig som det er en fin måte å bli kjent med nye kolleger på.

En ung kvinne med krøllete, lysebrunt hår smiler mot kameraet. Hun har på seg en lyseblå ullvest over en hvit topp og står innendørs ved siden av et innrammet maleri som viser et portrett av en kvinne med frukter og fjær på hodet.
Det å være en del av et miljø med flere yngre i Forsvarsmateriell maritime kapasiteter gjorde det enklere for Katarina å komme inn i jobben både faglig og sosialt. – Det å ha et nettverk av jevnaldrende har stor verdi, sier hun. Foto: Forsvarsmateriell

 

Bidra til at de yngre medarbeiderne trives

Siden oppstarten har foreningen i Bergen vokst til rundt 70 medlemmer, noe som viser at initiativet er etterlengtet.

– Det er tydelig at de yngre ansatte setter pris på dette fellesskapet. Vi ser frem til å videreutvikle initiativet og fortsette å skape et inkluderende miljø for unge i Forsvarsmateriell, avslutter Adriaan Verbeeten.