Første regionale vedlikeholdssenter er åpnet - Milepæl for P2078
Forsvarets Radar og sensorkjede er i full gang med å fornyes. En ny milepæl ble nådd ved åpningen av det første regionale vedlikeholdssenteret (RVS) på Rygge flystasjon, som er det første ferdige bygget i prosjektet (P2078).
- Åpningen markerer at vi er godt i gang med å fornye hele radar- og sensorkjeden. Tusen takk til alle sammen. I forsvarssektoren, sammen med sivilt næringsliv, er vi stolte over å få på plass dette fine senteret, sier Irene Asmyhr, sjef for Joint Air Operations Centre (JAOC) Support Division.
Tre regionale vedlikeholdssentre
To tilsvarende regionale vedlikeholdssenter vil bygges på Værnes og Sørreisa. De tre, ett i Sør,- Midt- og Nord-Norge, vil ta vare på drift og vedlikehold av de nye radarhodene.
- I dag er radarstasjonene bemannet med teknisk vaktpersonell som jobber 24/7 for å bidra i å identifisere ukjente fly og sikre norsk suverenitet i vårt luftrom. Den nye bruken av RVS-ene kan derfor sees på som et paradigmeskifte ved at teknisk understøttelse vil skje med utgangspunkt i en RVS. Det gir mulighet for økt fleksibilitet ved at flere teknikere kan understøtte flere radarhoder, over et større geografisk område, basert på de behovene som måtte oppstå, sier Asmyhr.
Investeringen sees som en del av moderniseringen av radarer, luftvernsystemer, sammen med kampfly, helikoptre og overvåkningsfly, for å få et topp moderne luftforsvar som kan møte dagens og framtidens nye sikkerhetsutfordringer.
P2078 har fått oppgaven med å etablere elleve nye radaranlegg over hele landet. I tillegg kommer etableringen av de nye regionale vedlikeholdssentrene (RVS).
Sterkere fagmiljø
- Vi samler kompetansen, får et sterkere fagmiljø, og effektiviserer driften, sier Asmyhr.
Forsvarsmateriell har det overordnede, koordinerende prosjektlederansvaret overfor Forsvarsbygg og Forsvaret (Luftforsvaret). Luftforsvaret er bruker av radaranleggene og vedlikeholdssentrene.
De nye RVS-byggene består av kontorplasser, møterom, garderobeanlegg, operasjonsrom, garasje og tekniske installasjoner.
Med de nye radarene, er det kun en leverandør, Lockheed Martin, og radaren er helt lik på alle elleve steder. I dagens struktur er det veldig mange ulike og forskjellige typer radarer og sensorer, og som krever lokalkunnskap på stedet.
Innen 2030 er planen at alle de nye radarene skal være på plass og operative. Enn så lenge vil det både være gamle og nye radarer som sørger for et komplett luftbilde og luftromskontroll.
- Det vil bli en gradvis og naturlig flytting av personellet fra de lokale radaranleggene, til de regionale vedlikeholdssentrene, i takt med byggingen og start av drift av de nye radarhodene, sier Asmyhr.
Styrker forsvarsevnen
Etableringen og overrekkelsen av den nye RVS-en er en milepæl for Forsvarsbygg også.
- Dette er det første nye bygget som vi overleverer i P2078, det første av mange bygg. Dette prosjektet går rett inn i vår kjernevirksomhet, og vi skal fortsette med å bygge nye og oppgradere eksisterende bygninger og radarer over hele landet. Noe som vil bidra til å styrke Norges og Natos forsvarsevne, sier Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg.
Hun forteller videre at Forsvarsbygg skal ta med seg erfaringene fra det første bygget, til de to neste som bygges på Værnes og Sørreisa.
Stort prosjekt
Forsvarsmateriell som leder P2078 i Forsvarssektoren er også fornøyd med det nye bygget.
- Dette er et langvarig og stort prosjekt. Selve grunntanken ble startet i 2012 og i 2019 kom det et gjennomføringsoppdrag. Det har vært god og jevn framdrift i prosjektet, og nå er det første fysiske bygget ferdig. Om et drøyt år er planen å etablere sensorfunksjonalitet for P2078 på radaranlegget på Vågsøy, da med kontroll og overvåkning fra RVS-en på Rygge, sier Embret Øverby i Forsvarsmateriell og prosjektleder for P2078.
Også han vil takke for samarbeidet i det integrerte prosjektet, bestående av mange aktører.
- Ikke minst samarbeidet mellom Forsvarsmateriell, Forsvarsbygg og Luftforsvaret, med tanke på det viktige og store arbeidet vi har foran oss, er det viktig å både opprettholde og utvide samarbeidet, sier Øverby.