Nå får Forsvaret ny uniform
Forsvarets nye uniform gir soldatene økt beskyttelse og er bedre tilpasset kvinner og ulike kroppsfasonger. Det er økt krav om gjenbruk, nå får også soldatene mer ansvar for å reparere, sy og vedlikeholde uniformen sin.
Utdelingen av det nye nordiske uniformsystemet Nordic Combat Uniform som Forsvarsmateriell har vært med å skaffe, startet ved Høybuktmoen leir i Finnmark denne uken. Leiren er hjemmebasen til Garnisonen i Sør-Varanger som vokter grensen vår mot Russland. Uniformen skal deles ut til alle soldatene i Norge over flere år.
– Dette er den mest komplette uniformsløsningen Norge har hatt, hvor alle plaggene virker sammen, fra innerst til ytterst. Uniformen gir økt beskyttelse, blant annet mot vind og vær, varme og trykk, sier Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell.
Den nye uniformen er et flernasjonalt nordisk prosjekt, der Norge, Sverige, Finland og Danmark har samme grunnleggende design, men med forskjellige kamuflasjemønstre. Den norske uniformen, M23, har fått et nytt kamuflasjemønster som er tilpasset norske forhold. Uniformene som produseres av den norske leverandøren Oskar Pedersen, er utviklet for nordiske klimatiske forhold, og systemet har også konfigurasjoner for jungel og ørken for internasjonale operasjoner.
Bedre tilpasset kvinner
For å passe til flere ulike kroppsfasonger kommer det nye uniformsystemet i flere størrelser enn før og i flere variasjoner av lengder og bredder. Nå blir det flere størrelsesvarianter av alle uniformsplaggene, helt fra boxeren innerst til vinterkamuflasjen ytterst.
De fleste plaggene er unisex, men ullundertøy og netting er spesielt tilpasset kvinner og menn. Det er boxer og BH i ull til kvinner og genser og bukse i netting kommer til både kvinner og menn.
– Uniformsystemet har vært testet spesielt for tilpasning til kvinnelige brukere, og var et aspekt leverandørene ble evaluert på, sier Jære.
Leverandøren Oskar Pedersen som ble valgt, scoret høyest når det gjaldt tilpasning til kvinner, og fikk gode tilbakemeldinger fra brukene som testet plaggene.
Den nye uniformen er laget for å fungere sammen som et fullstendig lag-på-lag-system. Nå kan man eksempelvis lett bruke en medium t-skjorte under en medium uniform. Det vil gi bedre komfort for soldatene. Tidligere har det vært utfordringer med at forskjellig lag ble kjøpt fra forskjellige leverandører og blandet slik at ikke alle plagg fungerte like bra sammen.
Gjenbruk av gammelt og nytt
Det er høyt prioritert å øke levetiden på alle plaggene i det nye uniformsystemet, blant annet for å minske produksjonsbehovet. Materiellet skal vedlikeholdes og repareres så langt det er mulig for å forlenge plaggenes levetid. Klærne skal i større grad repareres på systuer og soldatene får nå mer ansvar for å reparere og vedlikeholde egen uniform og utrustning.
– Soldatene kan ikke alltid få byttet utstyr der og da når de er på øvelse eller i felt. Ved å kunne reparere og vedlikeholde utstyret sitt, blir de bedre i stand til å ta vare på seg selv. Det gir økt gjenbruk og bærekraft, men også bedre beredskap. Mer gjenbruk innebærer også økt tilgjengelighet. Uniformen er et verktøy som brukes i kamp, og soldaten er ansvarlig for å være klar til strid, sier Tomas Beck, sjef Land- og felleskapasiteter i Forsvarsmateriell.
Utleveringen av den nye uniformen vil fortsette fra nord til sør. En full utrulling og bruk av de nye uniformene i Forsvaret vil ta flere år, blant annet fordi store klesmengder skal produseres og leveres til lagrene, og fordi den gamle uniformen skal utnyttes best mulig og fases ut gradvis.
– Vi kan ikke kvitte oss med dagens uniformer over natten, det er ikke bærekraftig. Den gamle uniformen skal samles inn, repareres og gjenbrukes i størst mulig grad, sier Tomas Beck.