Nye mobile røntgenapparater til Forsvaret
Forsvarsmateriell leverer nå nye røntgenapparat til Forsvaret som er spesialtestet for å brukes på fartøy og feltsykehus. De har bedre bildekvalitet, gir lavere stråledose og tåler sjø og ulendt terreng bedre enn de gamle røntgenapparatene.

Forsvarsmateriell leverer nå nye røntgenapparat til Forsvaret som er spesialtestet for å brukes på fartøy og feltsykehus. De har bedre bildekvalitet, gir lavere stråledose og tåler sjø og ulendt terreng bedre enn de gamle røntgenapparatene.
Røntgenapparatene Forsvaret bruker i dag til å ta bilder av skjelett og bløtvev er 18 år gamle og modne for utskiftning. De nye røntgenapparatene har fått en rekke forbedringer og skal leveres i løpet av 2025, med en stykkpris på ca. to millioner kroner.
De nye røntgenapparatene gir bedre bildekvalitet, kortere eksponeringstid og lavere stråledose enn de eldre. De har gjennomgått omfattende testing, blant annet for å tåle vibrasjoner, noe som gjør dem godt egnet for bruk på fartøy og for å tåle transport i ulendt terreng. Det er det nordiske røntgenselskapet Decotron som leverer apparatene som produseres av det franske selskapet Stephanix.
- Robuste og brukervennlige
- Nå får Forsvaret moderne og mer robuste og brukervennlige røntgenapparater som hjelper helsepersonell med å diagnostisere et bredt spekter av tilstander, sier Tomas Beck, sjef Land- og felleskapasiteter i Forsvarsmateriell.
Anskaffelsen er en del av en større supplementsanskaffelse av sanitetsmateriell til Forsvaret som kommer over en toårsperiode. Det første nye røntgenapparatet skal til Sjøforsvaret:
- Nå har Sjøforsvaret fått tilbake et verktøy for helsepersonell som har stor betydning for muligheten til å stille raskere diagnose og iverksette behandling dersom det oppstår skade på personellet om bord. Det vil kunne hindre ilandsettelse og slik påvirke den operative evnen, sier Ole Budal, sjef Saniteten i Sjøforsvaret.

Økt pasientsikkerhet
Forsvarsmateriell har i samarbeid med leverandøren utviklet en detektorholder til en rådløs detektor som festes og skyves under pasientbåren for å ta røntgenbilder. Dermed trenger ikke pasienten å flyttes på under røntgenfotograferingen, noe som øker pasientsikkerheten og sparer pasienten for smerter. Detektorholderen er utviklet for å passe til NATOs standard pasientbåre.
De mobile røntgenapparatene kommer med standardhjul når de skal brukes på fartøy, mens de kommer med terrenghjul når de skal brukes på feltsykehus. Terrenghjulene gjør dem bedre egnet til bruk på det ujevne underlaget som kan være i et feltsykehustelt.
Transportkassene som røntgenapparatene fraktes i er spesialdesignet for det norske forsvaret. De er lettere enn forgjengeren og tåler sjøsprut.