2015-05-19-KNM-utvaer-ula-Forsvaret

Prosjekt nye ubåter

Vår kystlinje er den nest lengste i verden og våre havområder er nesten syv ganger større enn våre landområder. For å sikre våre verdier, er vi avhengig av et Forsvar som er både slagkraftig og avskrekkende. Ubåt er sammen med jagerfly ett av Norges to strategiske våpen.

212cd-forsvaret
Nye ubåter skal brukes av
Sjøforsvaret

Prosjekt nye ubåter

Fakta om prosjektet

Prosjektets navn: P6346 Nye ubåter

Omfang: 4 ubåter basert på designet til den tyske 212A-ubåten, med har arbeidsbetegnelsen 212 Common Design

Prosjektets verdi: cirka 48 milliarder kroner

Prosjektets deltakere: Forsvarsmateriell, Forsvaret, Forsvarsdepartementet

Oppdrag gitt: 2014

Ferdigstillelse: 2033

Beskrivelse

Stortinget har i 2024 gjennom langtidsplanen for forsvarssektoren besluttet å anskaffe seks nye ubåter med leveranse fra 2029.  Kontrakt for bygging av fire ubåter ble inngått i 2017, og forhandlinger om ytterligere to ubåter pågår, slik at Norge totalt får seks nye ubåter til sammen. 

Du kan lese hele langtidsplanen for forsvarssektoren 2025-2036 her: Prop. 87 S (2023–2024) - regjeringen.no

Nye ubåter er Sjøforsvarets største investering noensinne, og Forsvarsmateriell har fått i oppdrag å prosjektere og anskaffe dem. 

Norge er NATO’s flanke i nord. For å utgjøre en avskrekkende faktor, trenger vi moderne og slagkraftige ubåter med betydelig overvåknings- og etterretningskapasitet. Ubåtenes unike egenskaper er særlig knyttet til evnen til å operere skjult over lang tid, over store områder og med betydelig slagkraft. 

Nye ubåter erstatter dagens seks ubåter av Ula-klassen som ble innfaset i perioden 1989 til 1992. Teknologiutviklingen gjør at Ula-klassens egenskaper på sikt ikke vil være tilstrekkelig i møte med moderne, høyteknologiske trusler. De var opprinnelig bygget for 30 års levetid, men har vært gjennom kontinuerlige tekniske oppdateringer for å opprettholde sine avskrekkende egenskaper, og sikre kontinuerlig ubåtkapasitet inntil Nye ubåter 212CD er satt i drift. 

Norge har valgt Tyskland som strategisk samarbeidspartner for å fremskaffe ny ubåtkapasitet. De to nasjonene har inngått avtale om å anskaffe identiske ubåter og har etablert en felles prosjektorganisasjon (JPO), der prosjektorganisasjonene fra de to nasjonene samarbeider med den tyske leverandøren thyssenkrupp Marine Systems (tkMS). 

I tillegg til selve anskaffelsen vil samarbeidet mellom Norge og Tyskland omfatte utdanning, trening, vedlikehold, levetidsunderstøttelse, reservedeler, oppdateringer og oppgraderinger. Begge land har signert individuelle avtaler med verftet tkMS, men med identiske krav og betingelser. Byggingen begynte i 2023, med levering av første fartøy til Norge i 2029.  

Tysklands tilbud til industrisamarbeid er i tråd med Stortingets ambisjon og vil gi en rekke gode muligheter for norsk forsvars- og sikkerhetsindustri innenfor de teknologiske kompetanseområdene, i tråd med Meld. St. 17 (2020-2021) Nasjonal forsvarsindustriell strategi for et høyteknologisk og fremtidsrettet forsvar.

Tidslinje for ubåtprosjektet

2014

Oppdrag gitt

2017

Avtale om strategisk samarbeid

2021

Kontraktsignering

2023

Byggestart

2029

Første leveranse

2035

Antatt siste leveranse

Relevante artikler

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide seilte med Ula-klasse båt KNM «Utvær» fra 19. til 20. mai 2015. (Foto: Petter Brenni Gulbrandsen)

Les om flere av våre prosjekt