Første JSM-missiler er klare for Norges F-35 – en ny epoke for Forsvaret
Samtidig som at leveransen av Norges nye kampflyleveransen sluttføres, starter et nytt kapittel i utviklingen av nasjonal slagkraft: De første JSM-missilene er nå klare for overlevering, noe som vil gi Forsvaret en helt ny evne.

28.april er det markering på Ørland flystasjon for å feire at Norge har mottatt samtlige 52 bestilte F-35.
Men det er to historiske milepæler som passeres denne dagen: Samme dag skal også første Joint Strike Missile (JSM) leveres til Forsvaret.
Kombinasjonen av kampflyet F-35 og missilet JSM utgjør en betydelig styrking av Forsvarets operative evne.
Det gir Norge evne til å finne og nedkjempe godt forsvarte mål på betydelig avstand med høy presisjon og lav risiko for oppdagelse.
– Dette er en kapasitet som tidligere har vært forbeholdt stormaktene. Med F-35 og JSM, betyr det at en motstander må ta høyde for at Norge kan slå til mot mål som marinefartøyer, radarer og kommandosentraler på stor avstand, uten hjelp fra våre allierte, forklarer brigader Jarle Nergård, sjef Forsvarsmateriell luftkapasiteter.

Et norsk høyteknologisk våpen
JSM er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) i nært samarbeid med Forsvarsmateriell og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Det er det eneste missilet i sin klasse som kan bæres internt i F-35s våpenrom, noe som bevarer flyets operative rekkevidde og lave signatur.
JSM er utstyrt med avanserte sensorer og toveiskommunikasjon, og kan manøvrere seg gjennom moderne luftvern og finne frem til målet selv under krevende forhold. Det er utviklet for å kunne angripe både landmål og sjømål.
Våpenet bidrar til å realisere mer av det enorme potensialet som er innbakt i F-35-plattformen.
– JSM er et svært avansert missil som har fått betydelig internasjonal anerkjennelse. Det er igjen et bevis på at vi i Norge kan utvikle verdensledende forsvarsprodukter gjennom det tette samarbeidet mellom forsvarssektoren og industrien. Vi er stolte av resultatet og at vi har bidratt til at F-35 med JSM gir Norge økt sikkerhet mot trusler i fremtiden, sier Øyvind Kolset, leder av missil- og spacedivisjonen i Kongsberg Defence & Aerospace.

Den viktige våpenpakka
1.april ble de siste tre norske F-35-flyene levert fra Lockheed Martin-fabrikken, og fullfører dermed det som er landets hittil største forsvarsanskaffelse.
Ett av flyene forblir i USA en periode for å gjennomføre testing med JSM. Dette skjer i forbindelse med ferdigstillelse av ny programvare i flyet som er nødvendig for å for å utnytte alle kapasitetene som ligger i den første store F-35-oppgraderinga.
Arbeidet som gjøres nå, er en del av den kontinuerlige videreutviklingen av plattformen og svært viktig for at F-35 skal forbli relevant i det løpende trusselbildet.
– At vi nå mottar JSM, gir oss muligheten til å bygge opp beholdning parallelt med at flyene får nødvendig programvare. Det legger grunnlaget for en rask overgang til operativ bruk, sier Nergård.
Han understreker missilets betydning for Norges forsvarsstrategi. JSM gir oss et betydelig strategisk fortrinn og vil eksempelvis utgjøre en trussel for overflatefartøy i store havområder.
– Det vil rett og slett ikke være mulig å seile der det finnes F-35 med JSM, påpeker Nergård.
JSM er ett av flere nye våpen i det voksende arsenalet til den norske kampflyflåten. Et annet eksempel, er den nyeste versjonen av det langtrekkende luft-til-luft-missilet AMRAAM, AIM-120D («Delta»).
Norge er den første av de 20 F-35-nasjonene som mottar samtlige fly basert på nasjonenes gjeldende programplaner, og i fremste rekke når det gjelder å utruste flyene med de mest avanserte våpnene. Det er ikke tilfeldig.
Våpen utgjør rundt 20 prosent av kostnadsrammen for kampflyanskaffelsen. Dette ble bevisst lagt i slutten av prosjektet for å sikre at de nye flyene ble utrustet med mest mulig moderne våpen som ville dra nytte av de oppgraderingene av F-35 som allerede er i gang.
Les mer om våpenpakka til F-35 i artikkelen Norgeshistoriens største våpenanskaffelse.

Stor interesse
Ved siden av Norge har Australia, Japan og USA allerede besluttet å anskaffe JSM. Missilet gir flyet en betydelig kampkraft mot maritime trusler, samt strategiske landmål.
– Interessen for missilet er stor, og vi forventer at flere nasjoner vil anskaffe JSM i løpet av de neste årene. KDA og våre underleverandører har investert betydelige midler i økt produksjonskapasitet. Vi åpnet blant annet en ny fabrikk på Kongsberg i juni 2024. Denne er allerede i full drift, sier Øyvind Kolset.
KDA er leverandør av JSM, men det er i tillegg rundt hundre andre norske bedrifter som inngår i leveransekjeden. Disse bedriftene leverer ulike komponenter som inngår i missilsystemet. JSM vil derfor bidra til å skape og sikre en rekke arbeidsplasser i Norge i mange år fremover.
– Vi fortsetter å utvide produksjonskapasiteten med blant annet fabrikker i Australia og USA. Vi har startet byggeprosessen og fabrikkene vil være fullt operative innen 2028. Dette vil sikre at vi klarer å møte etterspørselen for både JSM og søstermissilet NSM.
Fakta om Joint Strike Missile (JSM)
Rekkevidde: Minimum 275 km i lav høyde (avhengig av flygemønster og forhold)
Hastighet: Høy subsonisk
Dimensjoner: Cirka 4 meter langt, designet for å bæres internt i F-35A
Sensorer: IR-søker, passiv målsøking, toveiskommunikasjon (nettverksvåpen)
Egenskaper: Lav radarsignatur, høy manøvreringsevne. Kan tilpasse treffpunkt og taktikk automatisk; flyr i lav høyde («super sea-skimming»)
Testhistorikk: Siste kvalifiseringstest i 2018, første slipp fra et F-35 i februar 2021. I oktober samme år signerte FMA produksjonskontrakten med KDA, verdt cirka fire milliarder kroner.