To historiske milepæler for Norges forsvarsevne
Forsvarsmateriell har sammen med det flernasjonale programmet levert 52 nye F-35-kampfly til Norge. Samtidig har vi startet vi leveransen av Joint Strike Missile.

Det er derfor starten på en ny epoke for Forsvarets operative kapasitet som ble markert på Ørland flystasjon mandag 28. april.
Til stede var blant andre forsvarsminister Tore O. Sandvik, direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, luftforsvarssjef Øivind Gunnerud og direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace.
Mens F-35-kampflyene har vært i drift med andre våpensystemer siden 2019, representerer JSM en nyutviklet kapasitet som styrker kampevnen.
– Å markere overleveringen av en komplett F-35-flåte samtidig med mottaket av de første JSM-missilene, viser en arbeidsmåte vi vil se mer av fremover som følge av den teknologiske utviklingen – kontinuerlig videreutvikling av kapasitetene, sier direktør Gro Jære i Forsvarsmateriell.
Les mer om missilet her: Første JSM-missiler er klare for Norges F-35 – en ny epoke for Forsvaret.

Tidlig ute
I 2009 vedtok Stortinget å anskaffe F-35 som arvtaker for F-16 i det som er Norges hittil største forsvarsanskaffelse. De første flyene til treningsformål ble levert til flystasjonen Luke i USA høsten 2015, og deretter kom de første fra serieleveransen til Ørland i november 2017.
Lockheed Martin har så langt produsert om lag 1 150 F-35 som er stasjonert på 48 baser verden rundt. Den globale F-35-flåten har akkumulert over en million flytimer.
Når vi i dag kan feire at vi har fått levert samtlige 52 fly, er vi tidlig ute: Norge er den første av de 20 F-35-nasjonene som har fått levert alle sine planlagte F-35, noe som bygger på millioner av arbeidstimer i hele forsvarssektoren.
– Det er god grunn til å være stolte av det som er oppnådd så langt, gjennom godt samarbeid i sektoren, med Forsvaret, FFI, Forsvarsbygg, Forsvarsdepartementet, med andre nasjoner og både norsk og internasjonal industri, sier Jære.

Moderne trusler
F-35 er ikke bare en erstatning for F-16. Det er en helt ny generasjon av kampfly som gir Forsvaret muligheter de ikke har hatt tidligere.
Flyene er blant annet spesialbygget for å kunne operere i møte med moderne luftvernsystemer av den typen vi ser i Ukraina, en evne som vil være avgjørende for at Forsvaret skal kunne operere effektivt for å forsvare både Norge og våre allierte.
En betydelig andel av kampflyanskaffelsen går til nye, avanserte våpensystemer som sammen med de avanserte sensorene på flyet vil gi Forsvaret mulighet til å både finne mer og treffe bedre, inkludert godt forsvarte mål på store avstander.
Ett av disse er JSM som er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) på oppdrag fra Forsvarsmateriell og i nært samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Dette er derfor et godt eksempel på hvordan tett samarbeid mellom sektor og industri kan bidra til å utvikle produkter i verdensklasse. Det er stor internasjonal interesse for missilet som foreløpig USA, Australia og Japan har besluttet å anskaffe i tillegg til Norge.
– Joint Strike Missile er resultatet av et av de største og mest omfattende norske våpenprogrammene noen gang. Missilet som leveres i dag er derfor helt spesielt i både norsk og internasjonal forsvarshistorie, sier Jære.
